Algemene voorwaarden
Algemene verkoop- en leveringsvoorwaarden van Varuvo B.V. Gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel voor Centraal Gelderland onder nummer 08059503
Artikel 1 Toepasselijkheid
- In deze algemene verkoop- en leveringsvoorwaarden wordt verstaan onder "Varuvo": Varuvo BV (Hessellnks Es 11, 7271 LB Borculo) dan wel een aan haar gelieerde vennootschap. In deze algemene verkoop- en leveringsvoorwaarden wordt verstaan onder "product" of "producten": door varuvo aangeboden dan wel geleverde drogisterij-artikelen, zelfzorgmedlcatle, natuurgeneesmiddelen en alle aanverwante producten In de ruimste zins des woords.
- Deze voorwaarden zijn van toepassing op alle aanbiedingen en/of overeenkomsten door Varuvo gedaan aan of aangegaan met derden (hierna "de Afnemer") alsmede op de uitvoering daarvan.
- Deze voorwaarden zijn van toepassing met uitsluiting van eventuele door de (potentiële) Afnemer gehanteerde algemene voorwaarden.
- Op van deze voorwaarden afwijkende bedingen kan door de Afnemer slechts een beroep worden gedaan indien en In zoverre deze door Varuvo schriftelijk zijn aanvaard.
Artikel 2 Aanbiedingen, opdrachten en overeenkomsten
- Alle aanbiedingen van Varuvo zijn vrijblijvend. Opdrachten en acceptaties van aanbiedingen door de Afnemer zijn onherroepelijk.
- Varuvo is pas gebonden indien zij de order schriftelijk heeft bevestigd dan wel met de uitvoering Is begonnen.
- Onjuistheden In de orderbevestiging van Varuvo dienen binnen 3 dagen na de datum van de orderbevestiging schriftelijk aan Varuvo te worden bericht, bij gebreke waarvan de orderbevestiging geacht wordt de overeenkomst juist en volledig weer te geven en de Afnemer daaraan gebonden Is.
- Mondelinge toezeggingen of afspraken door of met haar personeel binden Varuvo alleen Indien zij dit schriftelijk heeft bevestigd.
- Deze algemene voorwaarden zijn op eventuele wijzigingen van de overeenkomst Integraal van toepassing.
Artikel 3 Conformiteit
- Alle opgaven door Varuvo van hoeveelheden, kleuren, kwaliteit, prestaties en/of andere aanduidingen met betrekking tot haar producten worden met zoveel mogelijk zorg gedaan. Varuvo kan er echter niet voor Instaan dat zich ter zake geen afwijkingen zullen voordoen. De afnemer dient de overeenstemming met door Varuvo opgegeven of met Varuvo overeengekomen hoeveelt1eden en/of andere aanduidingen bij Inontvangstneming van de producten te controleren.
Opgaven van varuvo betreffende hoeveelheden, kleuren, kwaliteit, prestaties e.d. gelden slechts bij benadering en zijn vrijblijvend. - Afbeeldingen, beschrijvingen, catalogi, reclamemateriaal, op de website weergegeven Informatie en aanbiedingen binden Varuvo niet.
- De afnemer dient zich er van te vergewissen dat de door hem te bestellen en/of bestelde producten en de daarbij behorende verpakking, etikettering en andere Informatie voldoen aan alle in het land van bestemming daaraan gestelde voorschriften van overheidswege. Het gebruik van de producten en de conformiteit met de bepalingen van overheidswege is voor risico van de Afnemer.
Artikel 4 Intellectuele eigendom
- Alle intellectuele en industriële eigendomsrechten met betrekking tot de producten en de benamingen daarvan, en met betrekking tot alles wat Varuvo ontwikkelt, vervaardigt of verstrekt, daaronder begrepen verpakkingen, handleidingen, reclamemateriaal en afbeeldingen, komen toe aan Varuvo.
- Het is de Afnemer niet toegestaan om gebruik te maken van de handelsnamen, merken, logo's en andere aanduidingen van Varuvo, tenzij de afnemer hiervoor de uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van Varuvo ontvangt. In dit laatste geval zal de afnemer zich houden aan de richtlijnen en instructies van Varuvo met betrekking tot het gebruik van de merken, logo's en andere aanduidingen van Varuvo.
- Het is de afnemer niet toegestaan om enige aanduiding omtrent octrooien, auteursrechten, merken, handelsnamen of andere rechten van Intellectuele of Industriële eigendom uit de producten te verwijderen of te wijzigen.
Artikel 5 Prijzen
- Door Varuvo opgegeven of met Varuvo overeengekomen prijzen zijn Inclusief verpakkingskosten en transportkosten, maar exclusief BTW, in- en uitvoerrechten, accijnzen en andere belastingen of heffingen opgelegd of geheven met betrekking tot de producten.
- Varuvo Is gerechtigd om voor orders beneden een door Varuvo vastgestelde omvang een toeslag voor administratiekosten en/of transportkosten In rekening te brengen overeenkomstig de daarvoor ten tijde van het sluiten van de overeenkomst bij Varuvo geldende regeling.
- Indien na het aanbod en/of het tot stand komen van een overeenkomst kostprijsbepalende factoren wijzigen, Is Varuvo gerechtigd de prijzen dienovereenkomstig aan te passen.
Artikel 6 Levertijd en aflevering
- Opgegeven levertijden zijn bij benadering vastgesteld en zijn niet te beschouwen als fatale termijn. Overschrijding van levertijd verplicht Varuvo niet tot schadevergoeding en geeft de Afnemer niet het recht zijn uit de overeenkomst voortvloeiende verpllchtlngen niet na te komen of op te schorten. De Afnemer Is echter gerechtigd om de overeenkomst te ontbinden, Indien en In zoverre varuvo niet binnen een door de Afnemer gestelde redelijke termijn alsnog uitvoering aan de opdracht heeft gegeven. Varuvo Is In dat geval geen schadevergoeding verschuldigd.
- De levertijd is gebaseerd op de ten tijde van het sluiten van de overeenkomst geldende werkomstandigheden en op tijdige levering van de voor de nakoming van de overeenkomst door Varuvo benodigde zaken. Indien ten gevolge van een wijziging van werkomstandigheden en/of de niet tijdige levering van door Varuvo benodigde zaken vertraging ontstaat, wordt de levertijd voor zover nodig verlengd.
- Varuvo bepaalt de wijze waarop en door wie de producten worden vervoerd, tenzij schriftelijk anders Is overeengekomen. Indien de Afnemer om een afwijkende wijze van transport verzoekt, komen de meerkosten verbonden aan deze wijze van transport voor rekening van de Afnemer.
- De afnemer Is verplicht de producten terstond na aankomst op de plaats van bestemming in ontvangst te nemen. De Afnemer draagt zorg voor voldoende laad- en losmogelijkheden en voor een snelle lossing.
- Varuvo bepaalt de wijze waarop de producten worden verpakt.
- Mocht een door de afnemer besteld product niet (meer) althans niet binnen een redelijke termijn leverbaar zijn dan zal Varuvo Indien dit redelijkerwijs mogelijk is een aan het bestelde product gelijkwaardig product voor dezelfde prijs leveren.
- Indien de afnemer de producten niet In ontvangst neemt dan wel deze niet komt/laat afhalen, worden deze zolang Varuvo dat wenselijk acht voor rekening en risico van de Afnemer opgeslagen. Varuvo heeft in dit geval, evenals bij Iedere andere (toerekenbare) tekortkoming van de Afnemer, te allen tijde de bevoegdheid om hetzij nakoming van de overeenkomst te vorderen, hetzij de overeenkomst (buitengerechtelijk) te ontbinden, een en ander onverminderd haar rechten op vergoeding van de geleden schade en de gederfde winst, de kosten van de opslag daaronder begrepen.
- Varuvo is niet verplicht om een verzoek van de afnemer tot her- of nabezorgen te honoreren. Gaat Varuvo daartoe toch over, dan zijn de daaraan verbonden kosten voor rekening van de Afnemer.
- Varuvo is bevoegd een overeenkomst in gedeelten uit te voeren en betaling te vorderen van dat gedeelte van de overeenkomst dat is uitgevoerd.
Artikel 7 Overmacht
- Indien Varuvo door overmacht verhinderd is de overeenkomst na te komen, is zij gerechtigd de uitvoering van de overeenkomst op te schorten. De afnemer heeft in dat geval geen recht op vergoeding van schade, kosten of rente.
- Onder overmacht zijn mede te verstaan: oorlog, oorlogsgevaar, werkstakingen, brand, ongeval of ziekte van personeel, bedrijfsstoring, stagnatie in het vervoer, storende wettelijke bepalingen, beperkingen van invoer/uitvoer, door varuvo onvoorziene problemen bij productie of transport en elke andere omstandigheid die niet uitsluitend van de wll van Varuvo afhankelijk is, zoals de niet of niet tijdige levering van zaken of diensten door derden die door Varuvo zijn ingeschakeld.
- Indien sprake Is van een overmachtsituatie is Varuvo bevoegd de overeenkomst voor het niet uitvoerbare gedeelte door een schriftelijke verklaring te ontbinden. Indien de overmachtsituatie langer dan 6 weken duurt, dan is ook de afnemer bevoegd de overeenkomst voor het niet uitvoerbare gedeelte door een schriftelijke verklaring te ontbinden.
- Indien Varuvo bij het intreden van de overmachtsituatie al gedeeltelijk aan haar verplichtingen heeft voldaan of slechts gedeeltelijk aan haar verplichtingen kan voldoen, is zij gerechtigd het al geleverde c.q. het leverbare deel afzonderlijk te factureren en is de afnemer gehouden deze factuur te voldoen als betrof het een afzonderlijke overeen komst.
Artikel 8 Gebreken en reclame
- Varuvo staat in voor de deugdelijkheid van de door haar geleverde producten In overeenstemming met hetgeen de afnemer krachtens de overeenkomst redelijkerwijze mag verwachten. Mochten zich niettemin gebreken voordoen in de door Varuvo geleverde producten als gevolg van fabricage-, materiaal-, en/of verpakkingsfouten, dan zal Varuvo, de betrokken producten geheel of gedeeltelijk vervangen dan wel een redelijke prijsreductie toepassen, een en ander ter keuze en uitsluitend ter beoordeling van Varuvo. Deze garantie geldt gedurende een periode van maximaal 12 maanden dan wel zoveel korter als uit de op het product aangegeven expiratiedatum blijkt. Indien de afnemer consument Is, geldt de garantie gedurende een periode van maximaal 24 maanden dan wel zoveel korter als uit de op het product aangegeven expiratiedatum blijkt.
- Buiten de garantie vallen in ieder geval gebreken die optreden in of (mede) het gevolg zijn van:
- het door (personeel van) de afnemer niet in acht nemen van aanwijzingen of voorschriften;
- ander gebruik dan het normale voorziene gebruik;
- onoordeelkundig bewaren of gebruik door de afnemer;
- het mengen van producten dan wel gebruik van producten in een andere dan de originele staat;
- de toepassing van enig overheidsvoorschrift inzake de aard of kwaliteit van toegepaste materialen.
- De afnemer dient de geleverde producten meteen na ontvangst nauwkeurig te inspecteren, op straffe van verval van ieder recht op reclame en/of vervanging.
- Een eventuele reclame met betrekking tot de hoeveelheid geleverde producten en transportschade dient bij aflevering op de vrachtbrief dan wel afleverbon te worden aangetekend, bij gebreke waarvan de vrachtbrief dan wel afleverbon dwingend bewijs tegen de afnemer opleveren van het feit dat de juiste hoeveelheid producten zijn ontvangen en dat deze producten in goede staat verkeerden en vrij van transportschade zijn ontvangen.
- De afnemer - voor zover hij geen consument Is - dient binnen 8 dagen nadat een gebrek zich na levering voordoet schriftelijk bij Varuvo te reclameren. Bij gebreke van tijdige reclame vervalt elke aanspraak op Varuvo.
- Indien de afnemer reclameert is hij verplicht Varuvo in de gelegenheid te stellen de producten te (laten) inspecteren om de tekortkoming vast te stellen. De afnemer is verplicht om de producten waarover is gereclameerd ter beschikking van Varuvo te houden, op straffe van verval van ieder recht op reclame en/of vervanging.
- Retourzending aan Varuvo van verkochte producten, is slechts toegestaan na verkrijging van de uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van Varuvo en indien de producten duidelijk herkenbaar zijn als zijnde een retourzending en de producten en verpakkingen zich nog in de originele staat bevinden.
- Retourzendingen naar aanleiding van transportschade worden uitsluitend door Varuvo geaccepteerd indien de producten in een originele niet geopende verpakking zijn verpakt en derhalve niet gebruikt zijn.
- Retourzending van producten waarvan de expiratiedatum is verstreken is niet mogelijk.
- De producten blijven te allen tijde (ook tijdens retourzending) voor rekening en risico van de afnemer.
- De afnemer dient het transport van de retourzending zelf te regelen en de hiermee gepaard gaande kosten zelf te dragen. Eventuele bijzondere verzend- en/of andere instructies van Varuvo voor de retourzendingen dienen te allen tijde in acht te worden genomen.
- Eventuele gebreken betreffende een deel van de geleverde producten geven de afnemer geen recht tot afkeuring of weigering van de gehele partij geleverde producten.
- De afnemer - voor zover hij geen consument is - dient eventuele onjuistheden in facturen van Varuvo binnen 5 dagen na de factuurdatum schriftelijk aan Varuvo mede te delen, bij gebreke waarvan de afnemer geacht wordt de factuur te hebben goedgekeurd.
- Reclames schorten de betalingsverplichtingen van de afnemer niet op.
- Na constatering van een tekortkoming in een product is de afnemer verplicht om al datgene te doen dat schade voorkomt of beperkt, eventuele onmiddellijke staking van gebruik en verhandeling daaronder uitdrukkelijk begrepen.
Artikel 9 Eigendomsvoorbehoud
- Varuvo behoudt zich de eigendom van de geleverde en de te leveren producten voor, totdat haar vorderingen uit welke hoofde dan ook ter zake van alle geleverde en te leveren producten geheel door de afnemer zijn voldaan, waaronder begrepen de vorderingen wegens tekortschieten In de nakoming van een of meer overeenkomsten.
- Indien de afnemer in gebreke is met de nakoming van zijn verplichtingen, is Varuvo gerechtigd de haar toebehorende producten op kosten van de afnemer te (laten) terughalen van de plaats waar zij zich bevinden.
- De afnemer is niet gerechtigd de nog niet betaalde producten te verpanden of de eigendom daarvan over te dragen anders dan in het kader van de normale bedrijfsuitoefening.
- De afnemer is verplicht de onder eigendomsvoorbehoud afgeleverde producten met de nodige zorgvuldigheid en als herkenbare eigendom van Varuvo te bewaren.
- De afnemer komt jegens Varuvo geen retentierecht op de door Varuvo geleverde producten toe.
Artikel 10 Betaling
- Tenzij schriltelijk anders is overeengekomen dient betaling van de facturen van Varuvo te geschieden binnen 14 dagen na factuurdatum.
- Varuvo heeft te allen tijde het recht gehele of gedeeltelijke vooruitbetaling te vorderen en/of op andere wijze voor betaling zekerheid te verkrijgen.
- Indien geen tijdige betaling wordt ontvangen, is de afnemer zonder verdere ingebrekestelling over het factuurbedrag een rentevergoeding verschuldigd van 1,5% per maand, gerekend vanaf de vervaldag tot en met de dag van betaling.
- Alle aan de invordering verbonden kosten zijn voor rekening van de afnemer. De buitengerechtelijke incassokosten bedragen ten minste 15% van het te innen bedrag met een minimum van EUR 150,-.
- De afnemer - voor zover hij geen consument is - doet afstand van enig recht op verrekening van over en weer verschuldigde bedragen. Varuvo is steeds bevoegd om alles wat zij aan de afnemer schuldig is te verrekenen met wat de afnemer en/of aan de afnemer gelieerde ondernemingen, al dan niet opeisbaar, aan Varuvo schuldig is/zijn.
- Het gehele factuurbedrag is onmiddellijk en integraal opeisbaar bij niet stipte betaling van een overeengekomen termijn op de vervaldag, evenals indien de afnemer in staat van faillissement geraakt, (voorlopige) surséance van betaling vraagt, de wettelijke schuldsanerlngsregeling (WSNP) op hem van toepassing wordt verklaard en/of wanneer enig beslag op de zaken en/of vorderingen van de afnemer wordt gelegd. Indien een van bovengenoemde situaties intreedt, is de afnemer gehouden Varuvo hiervan onmiddellijk op de hoogte te stellen.
- Door de afnemer gedane betalingen strekken steeds eerst ter afdoening van de verschuldigde kosten, vervolgens ter afdoening van de verschenen rente en daarna ter afdoening van de opeisbare facturen die het langst openstaan, zelfs al vermeldt de afnemer dat de voldoening betrekking heelt op een latere factuur.
Artikel 11 Annulering
- De afnemer mag een gegeven order niet annuleren. Indien de afnemer een gegeven order desondanks geheel of gedeeltelijk annuleert, is hij gehouden alle met het oog op de uitvoering van deze order redelijkerwijs gemaakte kosten, de werkzaamheden van Varuvo en de winstderving door Varuvo, te vermeerderen met BTW, aan Varuvo te vergoeden.
Artlkel 12 Advisering
- Alle door Varuvo gegeven adviezen en door Varuvo verstrekte mededelingen en opgaven over onder meer de eigenschappen van door Varuvo te leveren producten zijn geheel vrijblijvend en worden door Varuvo verstrekt bij wijze van niet bindende Informatie. Varuvo verleent terzake geen enkele garantie.
- Voor enige directe of indirecte schade, in welke vorm en uit welke hoofde dan ook, voortvloeiende uit informatieverstrekking en/of advisering door Varuvo, is Varuvo niet aansprakelijk. De afnemer vrijwaart Varuvo tegen alle aanspraken van derden terzake, tenzij er sprake is van opzet of grove schuld van Varuvo.
Artikel 13 Aansprakelijkheid
- Buiten het bepaalde in artikel 8 heeft de afnemer geen enkele aanspraak op Varuvo wegens gebreken in of met betrekking tot de door Varuvo geleverde producten. Varuvo is derhalve niet aansprakelijk voor directe en/of indirecte schade, waaronder begrepen persoons- en zaakschade, immateriële schade, gevolgschade (gederfde inkomsten, stagnatieschade e.d.) en iedere andere schade, ontstaan door welke oorzaak ook, tenzij er sprake Is van grove schuld of opzet van Varuvo.
- Varuvo is eveneens niet aansprakelijk in de hierboven bedoelde zin voor handelingen van haar werknemers of andere personen die binnen haar risicosfeer vallen, hierbij inbegrepen (grove) schuld of opzet van deze personen.
- Schade aan producten veroorzaakt door beschadiging of vernieling van verpakking is voor rekening en risico van de afnemer.
- Varuvo is niet aansprakelijk voor schade die het gevolg is van:
- het niet dan wel niet correct en/of volledig opvolgen van door haar gegeven dan wel uitdrukkelijk op de verpakkingen van producten vermelde Instructies en/of gebruiksaanwijzigingen;
- het overpakken dan wel opnieuw verpakken van de producten;
- het in een andere dan de originele staat gebruiken of door verkopen van de producten.
- In alle gevallen waarin Varuvo gehouden is tot betaling van schadevergoeding, zal deze nooit hoger zijn dan de factuurwaarde (exclusief BTW) van de geleverde zaken in verband waarmee schade is veroorzaakt, met een maximum van EUR 25.000,-. Indien de schade gedekt is door de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering van Varuvo, zal de schadevergoeding bovendien nooit hoger zijn dan het bedrag dat in het betreffende geval daadwerkelijk door de verzekeraar wordt uitgekeerd.
- Indien Varuvo op basis van haar op dat moment bekende feiten en/of omstandigheden overgaat tot uitoefening van een opschortings- of ontbindingsrecht, terwijl nadien onherroepelijk komt vast te staan dat de uitoefening van dit recht ten onrechte is geschied, is Varuvo niet aansprakelijk en niet gehouden tot enigerlei vergoeding van schade over te gaan, behoudens in geval van opzet of grove schuld harerzijds.
- Iedere vordering op Varuvo, tenzij deze door Varuvo is erkend, vervalt door het enkele verloop van 12 maanden na het ontstaan van de vordering.
- De afnemer vrijwaart Varuvo, haar werknemers en haar voor de uitvoering van de overeenkomst ingeschakelde hulppersonen tegen iedere aanspraak van derden, aanspraken gebaseerd op productaansprakelijkheid daaronder begrepen, in verband met de uitvoering door Varuvo van de overeenkomst, ongeacht de oorzaak, alsmede tegen de daaruit voor Varuvo voortvloeiende kosten.
Artikel 14 Vertegenwoordiging
- Indien de afnemer namens een of meerdere anderen optreedt is hij, onverminderd de aansprakelijkheid van die anderen, tegenover Varuvo aansprakelijk als ware hij zelf afnemer.
Artikel 15 Slotbepalingen
- De nietigheid of vernietigbaarheid van enige bepaling van deze voorwaarden of van overeenkomsten waarop deze voorwaarden toepasselijk zijn, laat de geldigheid van de overige bepalingen onverlet. Varuvo en de afnemer zijn gehouden bepalingen die nietig zijn of vernietigd zijn te vervangen door wel geldige bepalingen met zoveel mogelijk dezelfde strekking als de nietige of vernietigde bepaling.
- De plaats van uitvoering wordt geacht te zijn de plaats waar Varuvo is gevestigd.
- Op alle overeenkomsten die door Varuvo worden gesloten is uitsluitend Nederlands recht van toepassing.
- De werking van elk internationaal verdrag over de koop van roerende lichamelijke zaken, waarvan de werking tussen partijen kan worden uitgesloten, is niet van toepassing en wordt hierbij uitdrukkelijk uitgesloten. Meer in het bijzonder wordt de toepasselijkheid van het Weens Koopverdrag 1980 (CISG 1980) uitdrukkelijk uitgesloten.
- Alle geschillen tussen Varuvo en de afnemer zullen uitsluitend worden berecht door de bevoegde rechter in het arrondissement Zutphen, Nederland, tenzij een andere Nederlandse rechter op grond van dwingend recht bevoegd is. In afwijking hiervan is Varuvo bevoegd om zich tot de rechter van de woonplaats/vestigingsplaats van de afnemer te wenden.